Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Postkoloniala perspektiv på Sverige – del 1

oktober 13, 2016 @ 17:00 - 20:00

Utbildning i normkritiskt tänkande

Kolonialismen var lika mycket ett politiskt och militärt företag som ett kulturellt och epistemologiskt projekt. Vilka effekter har detta för Sverige idag? Hur påverkar det afrosvenskars vardagliga liv? Vad har det för effekter på hur vita svenskar och icke-vita svenskar ser på sig själva och betraktas av andra?

Den här kursen försöker svara på dessa frågor genom att placera Sverige som en aktör i den 500-åriga processen av europeisk expansion som började med annekteringen av Amerika, användningen av förslavade afrikaner för att exploatera Amerikas resurser och följdes av den koloniala epoken då Europeiska makter direkt kontrollerade 84 procent av jordens yta.

I en serie över fyra kurstillfällen med fokus på relationen mellan svarta afrikaner och vita européer, undersöker vi rasismens historia, dess natur och dess kunskapsproduktion. Vi tittar på idéer om vithet och svarthet som rasifierar människor och skapar ramverket för våra sociala interaktioner. Vi studerar också svarta människor som historiska aktörer och den långa heroiska kampen mot rasism som förts av rasismens offer och andra som solidariserat sig med dem.

Vid genomgången kurs får du som kursdeltagare en bättre idé om vår gemensamma historia och vår plats i dagens samhälle och kan förhoppningsvis vara ännu effektivare i dagens kamp mot rasism.

Kursen leds av Kitimbwa Sabuni, talesperson för Afrosvenskarnas riksförbund.

När: torsdag 13.e oktober  kl. 17.00–20.00
Var: Sandsborgsvägen 52 (T-bana Skogskyrkogården), Afrosvenskarnas riksförbund

Anmälan: skicka namn, mobilnummer och mailadress senast den 7 oktober 2016 till faaid@afrosvenskarna.se (Obs! begränsat antal platser, först till kvarn gäller)

Utbildningen sker med stöd av Arvsfonden.

 

Arrangör

Afrosvenskarnas riksförbund
Telefon:
0859902512
E-post:
info@afrosvenskarna.se
Webbplats:
www.afrosvenskarna.se

Plats

ASR-lokal vid Skogskyrkogården (Afrosvenskarnas riksförbund)
Sandsborgsvägen 52
Enskede, Stockholm 12233 Sverige
+ Google Map

Hjälp oss stärka arbetet för afrosvenskar i hela Sverige – DELA!

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt