Vi minns våra afrikanska syskon idag den 9:e oktober

Idag den 9.e oktober minns vi våra afrikanska syskon som blev offer för den transatlantiska slavhandeln. Vi minns och påminner oss själva likväl som alla andra att det är oerhört viktigt att ha kunskap om historien för att kunna förstå saker som händer i vår samtid. Vi minns för att uppmärksamma att rasismen mot svarta i dagens Sverige, afrofobi,  vilar på ett kolonialt arv och ett rasistiskt tänkande som frodats under århundraden. Ett rasistiskt tänkande som idag gör att afrosvenskars livsvillkor är betydligt sämre än andra grupper i Sverige. Men framförallt minns vi för att hedra våra afrikanska syskon, hedra deras liv, deras kamp och för att återupprätta deras människovärde.

Dagens minnesdag är också ett utmärkt tillfälle för alla att lära sig mer om den afrikanska kontinentens historia. Kunskaper som tyvärr inte förmedlas i svenska grundskolor eller gymnasieskolor. Afrosvenskarnas riksförbund vill därför tipsa alla om att lära sig mer om den framstående historiken och antropologen Cheikh Anta Diop. En bra start är Coura Mbayes artikel i webbtidningen Afropé.

Det har skrivits flera riksdagsmotioner genom åren för att göra den 9:e oktober till en officiell svensk minnesdag. Hitintills har alla motioner röstats ner. Vill du också ändra på det och vill du hjälpa till att förbättra livsvillkoren för afrosvenskar? Bli medlem i Afrosvenskarnas riksförbund – tillsammans blir vi starkare!

Den 9:e oktober är minnesdagen i Sverige för avskaffandet av den transatlantiska slavhandeln. Sverige var ett av de sista länderna i Europa att avskaffa slavhandeln. I Sverige avskaffades den transatlantiska slavhandeln den 9:e oktober 1847. 

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt